arctic lapland rally - 55. reitti

55. Arctic Lapland Rally - Reittiluonnos 

Aikataulu - luonnos 4.9.2019

Arctic Lapland Rallyn reitti kulkee läpi legendaaristen maastojen. Reitin luurankopiirroksesta löytyvät Aittajärventien nopeat suorat, Vanttauksen Kaihuavaara sekä Kemijärven kairan armeija-alueet. Kovasti odotettu Jyrhämäjärvi tekee paluun uusilla tieosuuksilla höystettynä. Reitin pituus on hieman lyhentynyt, 10 erikoiskoetta pitää sisällään 218,57km ja Ristilampi on palannut vanhaan legendaariseen 25,7km mittaansa. Kurvataan reitti pikaisesti läpi – Tervetuloa mukaan!

Perinteiset lähtövilkutukset Lordiaukiolta ja suunnaksi otetaan Aittajärvi. Ranuantieltä käännytään lähtöön eli muutoksena viime vuodesta pätkä ajetaan toisin päin. Aittan varrelta löytyy ne takuuvarmat rallikansan nuotiot eli hyvällä tuurilla nostoapua löytyy, jos penkka pölisee! Hieno kylätie ja upeat maisemat on ehdottomasti Aittan valttikortteja.

Seuraavaksi pyörähdetään Mäntyvaaran raviradan 3,5km yleisöerikoiskoe. Hyppyristä vähän ilmaa alle ja yleisölle viihdettä. Stopilta siirrytään päivän ensimmäiseen huoltoon. Huollon jälkeen reitti lähtee kohti Vanttausta - tarkemmin Kaihuavaaran erikoiskoetta. Myös Kaihuavaara ajetaan viime vuotisesta poiketen toisin päin. Eroja varmasti syntyy tällä melkein 30km pitkällä pätkällä ja jokunen ratkaisunpaikkakin on tarjolla. Stopilta aika korttiin ja siirrytään etähuoltoon Vanttaukselle.

Paluun juhlallisesti tekevä Jyrhämäjärvi on perjantain toiseksi viimeisin erikoiskoe. Pätkän alun osuutta ei ole koskaan ennen ajettu Arcticissa. Uusi aloitus kun yhdistetään siihen odotettuun padon kohtaan ja kylätiehen niin takuulla todella hieno 33km edessä. Täydellisiä ratkaisunpaikkoja tarjolla sellaista janoavalle.

Päivän päättää Mäntyvaaran yleisöerikoiskoe. VIP-katsomon tunnelma on katossa ja nyt kun nuotti on varmasti kohdillaan niin voi ottaa muutaman sekunnin ajasta pois. Poikkeuksellisesti lopetetaan lyhyeen huoltoon ja lähdetään keräämään voimia lauantaipäivään. Ensimmäisen päivän EK kilometrit 92,38km.

Lauantaina klo 7.00 ensimmäiset kilpurit starttaavat Sampokeskuksen Park Fermestä kohti Mäntyvaaraa. Pitkä huolto avaa päivän ja kilpurit kuntoon. Huollon jälkeen klo 8.30 alkaen Mäntyvaarasta lähdetään Siikakämän erikoiskokeelle. Nuotit samat kuin vuonna 2019, mutta nyt ajetaankin päivänvalossa. 43km on päivän ja itseasiassa koko rallin pisin erikoiskoe eli kannattaa heti aamusta olla hereillä!

Siikakämä selvitetty ja vielä kerran laskeudutaan Mäntyvaaraan yleisöerikoiskokeelle. Joskus Mäntyvaarassakin sattuu ja tapahtuu ja tulos saattaa yllättäen huonontua, mikäli penkkakosketuksia tulee. Olkaa siis tarkkana! Huollossa pysähdys ja suunnaksi pohjoinen.

Kemijärven armeija-alueella kierretään ensin Heinuvaaran erikoiskoe. Keskiosa pätkästä on täysin uutta osuutta ja suositulta katselupaikalta löytyy myös maasto-VIP pakkasta pelkäämättömälle. Maalista on todella lyhyt siirtymä etähuoltoon Heinuvaaran alueelle. Yhdeksäs erikoiskoe, Sarriojärvi, tarjoaa isoa vauhdikasta armeijantietä. Paljon uutta ja ennen ajamatonta osuutta, vajaa 30km aikaa hakea sekunteja pois ja kasvattaa eroja. Sarriosta pyörähdys huoltoon ja siinä ehtii tehdä viime hetken viritykset ennen loppukoitosta.

Ristilampi. Monta vuotta pitkänä ajettu rykäisy palaa vanhaan pituuteensa. Kilpailun kymmenes erikoiskoe ajetaan Rovamänniköstä ylöspäin eli viime vuoden nuoteista ei ole hyötyä. Toisin päin käännetty Ristilampi tarjoaa näyttävät viimeiset kilometrit ainutlaatuiselle kilpailullemme. Lauantain erikoiskoekilometrit olivatkin sitten siinä, 126,19km. Enää täytyy selvitä Napapiirin holding arean kautta Lordiaukion Podiumille.

Reittitiimi – Petteri, Katriina, Janne ja Kenttis